Tennet

Stroom aan de voorkant, ingewikkelde IT aan de achterzijde

Stroom en elektriciteit. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Dat er een hele wereld achter zit, daar is TestPartner inmiddels mee bekend. Testautomatisering zat al door de hele organisatie verweven, maar kon wel een vernieuwingsslag gebruiken. Een mooie klus voor TestPartner Thijs Helder. En in het geval van een storing? Dan werkt hij mee om deze zo snel mogelijk te verhelpen.

Thijs: “Dit werk is niet het geijkte front-end testen. Het heeft namelijk niets te maken met consumenten die bijvoorbeeld op een website allerlei handelingen kunnen uitvoeren. Wij testen bijna alles op de achtergrond.” Dat is echter wel van groot belang. De eerste twee applicaties waaraan hij werkte, omvatte de administratie van het nood- en regelvermogen. “De frequentie op het hoogspanningsnetwerk moet altijd 50 hz blijven. Is dat niet het geval, dan moet de frequentie worden verhoogd of verlaagd. Dat moet worden geadministreerd, aangezien hier kosten mee zijn gemoeid,” legt Thijs uit.

TestPartner werd in 2019 gevraagd om te ondersteunen op het gebied van testautomatisering. Veel applicaties waren verouderd, net als de testautomatisering. Dat is nu wel anders. De vernieuwing van het IT-landschap is in volle gang. Hierbij wordt niet alleen de programmatuur vernieuwd, maar ook wordt DevOps toegepast. Daarnaast worden moderne technieken ingezet voor de testautomatisering.

Kilowattuur administratie

Na het voltooien van het implementeren van de vernieuwde nood- en regelvermogen applicatie, ging Thijs aan de slag met een ander team om een andere applicatie te vernieuwen. “Deze systemen verzorgen de afstemming van de levering van energie tussen verschillende partijen, maar ook die tussen Transmission System Operators onderling. Het hoogspanningsnetwerk houdt tenslotte niet op bij de grens. Als bepaalde partijen niet de hoeveelheid stroom leveren zoals afgesproken, dan is er sprake van over- of ondercapaciteit op het netwerk. Alle systemen zijn erop gericht om de hoeveelheid energie op het netwerk optimaal te houden.”

Ook al wordt er gewerkt in teams bij de netbeheerder, op een eigen eilandje zitten is er niet bij. Thijs: “De testautomatiseerders zijn verdeeld over de verschillende teams. We hebben een microservices omgeving, wat wil zeggen dat verschillende kleine applicaties onderling met elkaar communiceren. Ons team beheert twee van de ongeveer twintig modules. Onze teams hebben samen het beheer over de applicaties, dan moet je wel samenwerken. Zeker als er een storing optreedt merk je dat onze teams zich verantwoordelijk voelen om deze zo snel mogelijk te verhelpen en dat iedereen bereid is daaraan mee te werken. We kunnen mensen niet in het donker laten zitten.”

Energietransitie

De energietransitie is in volle gang. Veel zaken gaan op korte en lange termijn veranderen. “Voorlopig is er voldoende werk in de energiesector,” volgens Thijs. “Het is zaak om zo veel mogelijk voorbereid te zijn. Zelf ben ik momenteel vooral end-to-end bezig, waaronder legacy uit oude applicaties halen die worden overgezet naar de nieuwe omgeving. Vijftig jaar software vervangen gaat immers niet in één keer.” Thijs denkt even na over zijn eigen woorden, maar vervolgt: “Vijftig jaar klinkt veel te lang, maar mijn vader was tijdens mijn geboorte ook al in de ICT werkzaam. Dus vijftig jaar oude software is zeker mogelijk. Wat testautomatisering bij deze netbeheerder zo leuk maakt, is dat het heel technisch is. Dat is interessant. Dus kom maar op met die energietransitie. Wij zorgen dat we er achter de schermen klaar voor zijn!”