Nationale Nederlanden

De oplossing: kleinere, maar gerichtere testen

Fouten in een systeem kunnen grote gevolgen hebben voor eindgebruikers. Zeker als het gaat om een financiële dienstverlener van formaat. Als ook de testen van de systemen kuren gaan vertonen, zit er soms maar één ding op; alles opnieuw opzetten. TestPartner is inmiddels ruim vijf jaar betrokken bij deze dienstverlener.

Toch is geen dag hetzelfde, volgens TestPartner Arno Vanderfeesten. “De vele functionaliteiten vragen om specialistische SAP-teams. Mijn team bestaat uit zo’n zeven personen. Wij houden ons bezig met het beheren en ontwikkelen van de incasso- en excassoprocessen van onder andere levensverzekeringen en pensioenen. Hierbij moet je denken aan het incasseren van de premies en het uitbetalen van uitkeringen.”

Onbetrouwbare test

In eerste instantie was de vraag aan TestPartner om een tester te leveren die aan de slag kon in één van de SAP CD DevOps teams. Er was toentertijd al een geautomatiseerde test opgezet, welke initieel goed werkte. Arno: “Maar na verloop van tijd waren er te veel fouten in de test geslopen. Een test kan in zo’n geval ook aangeven dat er iets niet goed gaat, terwijl de processen en applicaties gewoon in orde zijn. Dat maakt de uitkomst van de test onbetrouwbaar. Als je dit niet aanpakt, dan wordt het een olievlek die steeds groter wordt.”

Arno’s team nam een drastisch besluit: de test opnieuw opbouwen. Er is toen gekozen om kleinere, gerichtere testen uit te voeren. “Dat geeft sneller inzicht in waar iets fout gaat. Je hebt dan minder afhankelijkheden tussen de verschillende testgevallen, waardoor je sneller en specifiek dat deel van de applicatie kan testen, welke een test nodig heeft. Op deze manier zijn we in staat om snel feedback te geven over het resultaat van een wijziging in de applicatie.”

Van elkaar leren

Niet alleen uit de testen komt feedback. “Onze afdeling telt meerdere SAP-teams, dus we hebben regelmatig contact met testers van andere teams. We wisselen ervaringen en tips met elkaar uit.” Dat werkt erg effectief, volgens Arno. “Voor bepaalde problemen heeft een ander soms allang een oplossing bedacht. Of we maken samen de testen nog beter. Eén ding is zeker; op test gebied ben je nooit uitgeleerd!

Ook Interessant…