Defensie

Een project om trots op te zijn

Dat vaak van het ene het andere komt, bewijst de opdracht bij Defensie. Sinds 2019 is TestPartner betrokken bij het beheer van de hoofdapplicatie van een onderafdeling van DMO (Defensie Materieel Organisatie). Tussendoor kwam er een ander project. Een kleiner project weliswaar, maar wel eentje onder grote tijdsdruk.

TestPartner Ferry Jacobs werd aangetrokken voor het automatiseren van de regressietesten van de hoofdapplicatie. “Het scrum team zat zonder tester, nadat het de vorige tester niet was gelukt om de automatisering op te zetten. Met regressietesten zorgen we ervoor dat alles blijft draaien, ondanks dat we aan de achterkant van de systemen functies vernieuwen of aanvullen. Hiervoor werkte ik veel samen met de functioneel beheerder. Samen testten we de applicatie en functionaliteiten.” 

Terwijl er gewerkt werd aan de hoofdapplicatie, moest er ook een kleinere (maar zeer belangrijke) applicatie worden vernieuwd. Onder flinke tijdsdruk ging Ferry aan de slag als plaatsvervangend Product Owner. “Samen met de Front-End developer / UX-designer heb ik eerst gekeken hoe mensen er ‘in het normale leven’ mee werken. Dat betekent dat als iedere afdeling de applicatie op een andere manier gebruikt of verschillende modules van het programma inzet, we dat moeten meenemen in het design.”

Deadline

Daarna volgde het design en de testautomatisering. De deadline werd gehaald. Ferry: “Gelukkig maar, want het was een dermate belangrijk onderdeel dat Defensie een deel van haar werkzaamheden niet meer had kunnen uitvoeren, zonder deze vernieuwing. We waren ruim op tijd klaar en het eindresultaat is goed ontvangen door de business. In de interne nieuwsbrief kregen we het grootste compliment wat je kunt krijgen, ‘een project om trots op te zijn’.”

Inmiddels heeft Ferry na 2,5 jaar het stokje overgedragen aan TestPartner collega Milad Abdi. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging voor Ferry en een frisse blik bij Defensie. De hoofdapplicatie is immers een voortdurend project. Zo wordt de applicatie momenteel omgezet naar een browser applicatie. Ferry kijkt tevreden terug: “Ik heb een heerlijke tijd gehad met een leuk, open team en heel divers qua leeftijd. De samenwerking was goed, ondanks dat halverwege de coronapandemie uitbrak. Gelukkig hadden we alle fysieke werkzaamheden net afgerond en foto’s gemaakt van de Storymap, want die is in die tijd per ongeluk door iemand van de muur gehaald en weggegooid.”

Ook Interessant…