Wanneer een foutje in de database verzekerden kan duperen…
Wanneer een foutje in de database verzekerden kan duperen...
Als tester en test automatiseerder werken voor een groot pensioenfonds betekent dat je te maken krijgt met een enorme hoeveelheid data. Gegevens die met elkaar zijn verbonden en aan het einde van de rit aan een persoon hangen die iedere maand pensioen hoort te ontvangen. Zit er een fout in de database? Dan krijgt iemand geen of te weinig pensioen. Daar staat TestPartner Vincent Hilgers vaak bij stil tijdens zijn werk als tester bij het pensioenfonds.
Wanneer een pensioengerechtigde meldt dat er iets niet klopt, dan gaan als eerste de analisten aan het werk. Zij brengen in kaart welke kenmerken samenhangen met de betreffende persoon. Op die manier wil het pensioenfonds alle personen opsporen waar deze fout ook op van toepassing is. Dat is het moment dat het team van ontwikkelaars en testers – waaronder Vincent – in beeld komt. Zij leggen de aanwezige data naast de kenmerken. “Wij kijken of het allemaal klopt en herstellen de fout in het systeem. Dat is complex, uitdagend en een hele verantwoordelijkheid, want zodra wij klaar zijn, wordt de case gesloten. Het laatste wat je wilt, is dat die fout zich dan weer voordoet. Als een case drie keer voorkomt, gaan mijn persoonlijke alarmbellen af. Dan gaat er ergens iets fout in het proces. Het maakt dan niet uit waar precies het misloopt, ik voel me verantwoordelijk. Het vervelende is dat een case hierdoor maanden, soms wel jaren, kan uitlopen. Dan worden de fouten voor de verzekerden dus niet opgelost en dat wil je te allen tijde voorkomen. Goed testen is dus echt een must,” vertelt Vincent.
Miljoenen klantgegevens
De systemen bij het pensioenfonds zijn omvangrijk. Achter ieder systeem hangt een database. Daarin staan miljoenen klanten met hun gegevens. Dat betekent; miljarden records die met elkaar zijn verbonden. Ontwikkelingen gaan snel en niemand had ooit kunnen voorzien dat we op een dag met zoveel data te maken zouden krijgen. Bij de opzet is er onvoldoende nagedacht over de koppeling tussen als die databases, volgens Vincent. “Hierdoor zijn er in de loop der tijd fouten ingeslopen. Als testers werken we niet met het eindproduct, maar focussen puur op de database. We onderzoeken wat de bedoeling was, wat er is misgegaan en maken vervolgens aanpassingen.”
Het betreft een Oracle-database en daarom werken de testers met PLSQL. Vincent: “Dat werkt het beste met Oracle. Oracle heeft het mogelijk gemaakt om queries op te stellen. Je kan er inmiddels meer mee programmeren dan eerder het geval was. Nu wordt PLSQL niet echt gezien als programmeertaal, maar je kan er wel veel mee. Die queries zijn heel handig, zeker in ons werk voor deze specifieke opdracht.” Vincent geeft een voorbeeld: “De analisten bepalen bijvoorbeeld dat een verzekerde niet overleden mag zijn. Dan bouwen de ontwikkelaars daar een query voor, die de testers vervolgens gaan testen.”
Queries ontwerpen
Inmiddels mogen de testers al eerder aanhaken in het proces, in plaats van pas op het moment dat het testen start. “Daar loop ik echt op te pushen. Als je als tester alleen de queries krijgt en moet kijken of het systeem klopt, dan is dat naar mijn mening te weinig en te laat. Analisten lichten toe om welke groep het gaat, waarna de ontwikkelaars een query gaan ontwerpen. Ook daar kunnen al fouten insluipen. Als je in losse brokken werkt, dan gaan er dingen fout. Ik ben het liefste meteen betrokken bij de ontwikkeling. Op die manier kunnen we als tester vanaf het eerste begin monitoren, fouten voorkomen en ongeregeldheden sneller oplossen, dan wanneer deze zich toch voordoen.”
Gelukkig houdt Vincent van puzzelen, want niet alleen de enorme hoeveelheid data is een uitdaging. Ook de lange looptijd van de opdracht – die al gaande was voor Vincents komst – maakt het soms lastig. “Ik ben nu een jaar aan de slag hier. Oude systemen waren daarvoor al vervangen, maar de mensen die daaraan hebben gewerkt, werken er nu niet meer. Daardoor ontbreekt er soms een stukje kennis.
Aan de andere kant denk ik dat dit werk nooit klaar is, dus er zullen altijd mensen niet meer werken die aan een bepaald onderdeel hebben meegewerkt.”
Vincent verwacht dat hij nog een jaar blijft werken als tester bij dit pensioenfonds. “Mijn streven is om een goede structuur neer te zetten. Dat er standaard werkwijzen komen. Structuur en kwaliteit zijn volgens mij heel belangrijk. Ik weet zeker dat we dat kunnen bereiken. Momenteel ben ik twee testers aan het inwerken. De sfeer onderling is heel goed. We zetten samen de schouders eronder, we worden serieus genomen, we staan voor elkaar klaar, hebben flexibele werkuren en het is gezellig. Dat alles maakt het prettig werken. Dat is fijn, want bij dit werk moet iedereen zoveel mogelijk meedenken. De doelgroepen moeten we na iedere melding zo compleet mogelijk zien te krijgen. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar pensioen keurig uitbetaald krijgt. En daar gaat het om!”